Skip to content →

Înapoi pe eOS

Last updated on 22 March 2020

Am încercat, ok?

Încă de când mă știu cu degetele pe o tastatură/ între piesele unui PC fără nici cea mai mică idee asupra ceea ce fac, am avut în față un OS pe care noi ca Români îl cam punem pe piedestal. Bineînteles, nu e vina noastră. Marketing-ul îșî face treaba, nu?

Exact. Despre Windows e vorba.

Acel perfect-sistem-de-operare-neîntrecut?! Ei bine, da, despre el este vorba.

Primul meu PC a avut Windows 95 pe el: un monitor cu tub cât jumătate de masă + o unitate de o puteai confunda ușor cu frigiderul aducea bucurie în sufletul meu când găseam Doom printre fișiere pe când nici să citesc nu știam.

Anii au trecut și iata-mă în 2019 (probabil cel mai ciudat an, dar hei, nu despre asta e vorba) și am în față un laptop pe care l-am „slugărit” încă din momentul cumpărării cu singurul Windows din serie pentru care avea drivere: 10.

Now, do not get me wrong here, nu zic că e un OS prost, adică pe bune acum, i-am folosit toate versiunile – în afară de 8 of course, cine folosește 8?

Doar că totul mergea bine până când am reajuns în clasica situație – specifică Windows: lag, timp de răspuns ridicat, update-uri când îți era lumea mai dragă etc.

Însă de data asta mi-a ajuns până în gât așa că:

Am trecut pe Linux (spoiler alert: again)

Pentru cei care nu au auzit de acest OS până acum o să las mai jos un video cu istoria lui și câteva chestii generale

De ce am făcut asta?

Păi să vedem:

  1. Linux e Open-Source, ceea ce înseamnă că o mare parte din aplicațiile disponibile sunt gratuite la fel ca și OS-ul în sine. Pentru Windows aveam licență dar destul de inutilă se pare.
  2. Linux e extensibil/customizabil/maleabil, cum vreți să îl numiți. Și aici nu vorbesc doar de posibilitatea de a schimba un wallpaper si eventual schema de culori, absolut deloc. Linux poate fi modificat în orice mod posibil? Distribuția ta nu are sunet grozav? Instalezi un sistem întreg de sunet și modifici toate detaliile tehnice. Bara de sus e inutilă? Jos cu ea și aș putea continua la nesfârșit.
  3. Mai are rost să menționez că e probabil cel mai sigur OS? E 2019 tho. Toată lumea știe asta.
  4. Ram-friendly, cpu-frindly,gpu-friendly … e al naibii de rapid și nu îți fură resursele.
  5. Actualizările. Probabil cea mai tare chestie din această listă. Mai ales dacă lucrezi cu ceva care pur și simplu nu poate fi pierdut doar pentru că dl. Windows are de gând să bage niște updates și se închide pentru o perioadă care depinde de cheful lui, La Linux totul e simplu, ai update, ești notificat neinsistent iar dacă alegi să îl faci o să fi surpins că în majoritatea cazurilor nu se va închide, iar atunci cănd ar trebui să o facă nu e urgent iar tu decizi când faci asta.
  6. Intimitatea utilizatorului. Majoritatea distribuților nu colectează date despre utilizatori. Windows, I hope that you take notes right now.

Acum sâ lâmurim de ce în titlu spune că fac asta din nou. Evident, o fac din nou. Am mai încercat odată să fac trecerea dar cum obiceiurile vechi se uită greu am renunțat la idee.

De data asta diferit.

Linux în 2019 poate înlocui Windows, Steam cu al lor Steam OS au adus o grămadă de jocuri pe scena Linux, Wine și Play-on-Linux te lasă să folosești în continuare programele Windows care nu au fost portate pe Linux.

Ecran principal al elementary OS

Și arată și bine.

Am instalat Pulse Audio + Pulse Effects, l-am configurat la sânge, adicâ uite si tu:

Pur și simplu ear-orgasm.

Și cum acest distro te împinge să folosești mai multe spații de lucru am configurat câteva shortcut-uri ingenioase, geniale chiar, mouse în colțul din dreapta sus – maximize window, în colțul stâng – schimbare spațiu de lucru.

Așa că – adio Windows, sper să nu mai am de a face cu tine!

Restul e istorie (sau va fi așa? Nu am idee dar sigur găsești răspunsul pe Google cu un simplu search).
0 0 vote
Article Rating

Published in Blogging IT&C

Subscribe
Notificare a
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Marius Cucu
Marius Cucu
10 September 2019 18:48

Daca esti productiv pe linux… de ce nu?! 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x