Skip to content →

R.I.P Windows 7. Ce facem acum?

Pe 14 ianuarie, o dată cu sfârşitul oficial al suportului pentru “dumnezeiescul” Windows 7, putem spune că o eră importantă a cam luat sfârşit.

Windows 7 a venit în urma dezastrului aka Windows Vista. Pentru fanii Windows acest lucru a însemnat cam acelaşi lucru pe care l-au resimţit australienii la venirea ploii care a oprit din incendiile devastatoare.

După XP era nevoie de cineva demn să ducă mai departe regatul Microsoft, iar Windows 7 a fost mai mult decât demn. El a marcat o ascensiune imensă în domeniul PC-urilor.

Însă ceea ce e frumos trece rapid, nu?

Totuşi, e 2020, PC-urile deviază din ce în ce mai mult de la obiectul pe care îl cunoaştem, iar smatphone-urile aduc inovaţii pe zi ce trece. Aşa că e nevoie de alt OS care să ţină pasul, Windows 7 nu mai era în stare.

Image result for windows 7
Ecranul de pornire din Windows /

Ce ne rămâne de făcut?

EI bine, încheierea suportului înseamnă 0 actualizări de securitate, 0 suport tehnic şi o actualizări software. Asta înseamnă că ne putem aştepta ca cei aproximativ 30% din utilizatorii de PC-uri să fie ţinta unor viruşi sau atacuri cibernetice.

Ceea ce mă îngrijorează pe mine e faptul că în multe dintre instituţiile de pe teritoriul României se regăsea acest OS sau chiar şi bătrânul XP. Sper ca acest lucru să se schimbe.

Practic sunt 3 scenarii posibile în cazul de faţă, şi anume:

  • Cei care foloseau Windows 7 trec la Windows 10. (Varianta dorită de Microsoft)

Logic nu? Ei bine, nu! Probabil 90% din sistemele care rulau Windows 7 o făceau datorită componentelor slăbuţe din dotare. Windows 10 necesită componente care nu-s nicidecum slăbuţe.

În plus, după fiecare update major al sistemului apar probeleme mici, mari, grave şi de neimaginat. Deşi se lucrează pentru a-l aduce la stadiul de sistem stabil, cel puţin pentru moment, nu e.

  • Cei care foloseau Windows 7 trec la Linux. (Variantă pe care o recomand)

Undeva prin septembrie vă povesteam cum am renunţat la Windows în favoarea lui Linux.

Ideea e că pe Linux ai de unde alege şi ce alege. Există o grămadă de distros pentru toate cerinţele. De la versiuni lightweight pentru PC-uri slabe până la capodopere de artă precum elementary OS.

Ce ai vrea mai mult decăt: updates care nu te forţeză la restart şi nu durează ore, un sistem stabil şi foarte secure şi viteză pe orice configuraţie?

Ai aici o listă cu distro numai bune pentru începători, şi cine ştie, poate păstrezi aspectul lui Windows 7 pe un Linux de dragul vremurilor bune 🙂

Plasma KDE cu un aspect familiar de Windows 7
  • Cei care foloseau Windows 7 râmân pe el. ( Nu e de preferat )

Şi totuşi nu m-ar mira ca cei care nu-s prea informaţi şi nici în pas cu tehnologia să rămână pe Windows 7 unde au GB de muzică, poze cu familia şi animalele etc.

Sincer, îmi pare rău de aceştia.

0 0 vote
Article Rating

Published in IT&C

Subscribe
Notificare a
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Răzvan
Răzvan
22 March 2020 03:56

Inca merge folosit, doar ca nu mai are updateuri…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x